donderdag 11 juni 2009

Werving...hoe werft dat?

Als columnist hoor je je eigen koers te varen. Dat is het mooie. Je mag zelf bepalen waarover je schrijft, hoe en waarom. Het staat je vrij naar hartelust mensen te bejubelen of te beledigen als je dat nodig vindt, grappen te maken, moralistisch te zijn of trachten de lezer te verbazen of te verwonderen.

Slechts één ding is eigenlijk maar uit den boze: je voor iemands karretje laten spannen. Dat doe je niet. Toch lukte het Reza met zijn aanstekelijke bevlogenheid voor zijn werk als spil van het BehandelKantoor in het Aanmeldcentrum van Zevenaar.

Als voormalig vluchteling die halve dropjes kauwt om beter te integreren legt hij een enorme betrokkenheid aan de dag bij asielzoekers die zich net in Nederland komen melden. Mensen die even niemand hebben om op terug te vallen en van wie verwacht wordt dat ze in gesprek met de IND uitgebreid verslag doen over hun asielmotieven. Het laat zich raden dat deze verhalen herinneringen boven brengen van ervaringen die wij ons niet eens in onze gedachten durven voorstellen.

Reza heeft een bijwoonpool van vrijwilligers om asielzoekers op deze dag voor, tijdens en na de gehoren bij te staan. Belangrijk, zinvol en dankbaar werk dat helaas niet voor iedere asielzoeker ingezet kan worden. De pool is namelijk veel te klein, waardoor maar ongeveer 20% van alle nadere gehoren bijgewoond kunnen worden door een vrijwilliger van vluchtelingenwerk.

De grote vraag is dan natuurlijk hoe je mensen ertoe kunt zetten een paar uur per week vrij te maken om een asielzoeker bij te staan? ‘Tijd over’ heeft immers niemand meer tegenwoordig, daarvoor zijn we met zijn allen veel te druk. Hoe trek je mensen dan over die streep? Helpt het om te zeggen dat je een geweldige schat aan ervaringen en kennis opdoet als vrijwilliger in de bijwoonpool? Dat je de meest uiteenlopende mensen ontmoet en zeer bijzondere verhalen hoort waardoor je je gaat realiseren hoe goed je het eigenlijk hebt? Dat je jezelf kunt ontwikkelen, mensen helpt wanneer ze het het meeste nodig hebben. Helpt dat? Het inzicht dat het ook jouw leven verrijkt?

Als u nu na het lezen van deze column in beweging komt, Reza belt op nummer: 0316-741654 of mailt naar rsoby@svmg.nl, dan is het antwoord JA, HET HELPT!

Geen opmerkingen: