zondag 31 mei 2009

Tringelen

Neem een overvolle stad
Op zaterdagmiddag
De zon schijnt lekker
En iedereen is vrij

Als je dan haast hebt
En toch al chagrijnig bent
Omdat je vriendin zat te etteren
Over de meest onbegrijpelijke larie

Dan ga je toch niet al tringelend op je fiets via de winkelstraat van A naar B proberen te komen?

vrijdag 29 mei 2009

Kinderen die vragen...

"Kinderen die vragen, worden overgeslagen". Ik geloofde daar heilig in wanneer mij vroeger op deze wijze de mond werd gesnoerd. Inmiddels ben ik geen kind meer (ook al doe ik nog zo mijn best) en of ik hierdoor ouder en wijzer ben geworden mag je gerust in twijfel trekken. Maar dat bovenstaande wijsheid niet opgaat - of in ieder geval niet voor grote mensen - is me in de loop der jaren wel duidelijk geworden.

Ter zake…

Kind of niet, vandaag zou ik zeker weten overgeslagen zijn als ik niet had gevraagd. Welk een heerlijk euforisch gevoel brengt dit teweeg zeg, beloond worden om je brutaliteit! Als zesjarige ondenkbaar, inmiddels realiteit. Wie zijn mond niet open doet, wordt eenvoudig
niet gehoord. In veel gevallen ook nog gewoon met opzet, omdat het lastig is of geld kost. Denk aan een arbeidsvoorwaardengesprek, als je zwijgt tijdens de salarisonderhandeling kan het zomaar zijn dat je maandelijks honderd euro of meer misloopt. Dat ene moment met die stoute schoenen, kan je aan het eind van het jaar dus een extra vakantie naar Mauritaniƫ opleveren.


Met stoute schoenen kun je overigens ook warm lopen voor alternatieve bestemmingen mocht Mauritaniƫ of een hoger salaris niet in je straatje passen. Zolang je maar durft te vragen en dit niet nalaat omdat je denkt het antwoord toch al te weten. Zonde want je kunt het ook mis hebben (en in dit geval kan dat alleraardigst uitpakken). Vragen staat vrij, net zoals de ander vrij is om "nee" te zeggen, of "JA"!

Leef je droom, waarom niet?

vrijdag 22 mei 2009

Klassieke impasse

Voor mij is het alles of niets
maar niets is ook niet alles

dinsdag 19 mei 2009

Stoute hond

Scheldend en tierend roept zij wild gesticulerend vanaf hun bankje aan de straat haar lieftallige hond tot de orde. Het is maandagavond 22:20u en door de ramen naar binnen kijkend zie ik haar kinderen - weliswaar in pyjama - schuimbekkend op de banken springen.

Zullen we het er maar op houden dat ik oud, burgerlijk en ouderwets word?

zondag 17 mei 2009

Sjakie

Het tentdoek opent langzaam haar zeilen
Een chocoladefabriek van Sjakie openbaart zich aan mij
Nooit geweten dat deze meerdere vestigingen had
Ieder dieetplan dat ik nooit had, wordt per direct opgeschort
Het paradijs bestaat dus toch op aarde
God zij dank!

In afwachting van haar helende werking
Plug ik het toetjesinfuus zorgvuldig in
Nooit goed geweest in keuzes
Vooral bourgondisch gezien
Ben ik bang heerlijkheden te missen
Onmogelijk als het is, proef ik dus van alles een beetje
En eindig ik samen met de bruid onder de chocoladefontein
Halleluja!

maandag 4 mei 2009

Koninginnedag

Bij gebrek aan fototoestel maak ik met mijn handen een kader om dit plaatje te vereeuwigen.

Twee mensen, man en vrouw, zitten voorovergebogen op een muurtje Koninginnedag te vieren. Half schuin kijken zij naar beneden en stutten daarbij het hoofd tussen hun beider handen. Monden hangen wat onbeduidend open, ogen zijn dicht. Het zonnetje schijnt, het is nog volop dag. Wanneer zij de ogen tot spleetjes langzaam openen, zou het hen dan ook geen enkele moeite kosten de plas braaksel te zien die zij beiden bij wijze van relikwie voor zich hebben liggen.